Luominen, ateismi ja uskonto

Ateisti pitää totena asioita, joita ei tiedä tai ei voi todistaa. Hän siis uskoo. Ateisti on uskovainen.

Ateisti ei tiedä seuraavia asioita eikä voi todistaa niitä, mutta uskoo niihin lujemmin kuin yksikään kristitty omaan jumalaansa:

  1. Universumi on syntynyt ilman yliluonnollista vaikuttajaa.
  2. Elämä maapallolla on syntynyt ilman yliluonnollista vaikuttajaa.
  3. Lajien paljous ja elämän monimuotoisuus on evoluution tulosta evoluutioteoriassa selitetyllä tavalla eikä siihen ole vaikuttanut mikään yliluonnollinen tekijä.

Onko ateismi sitten uskonto vai ei?

Ei siinä mielessä, että ateisteilla ei ole pyhiä kirjoituksia tai myyttejä tai taruja uskonsa pohjalla samassa merkityksessä tai laajuudessa kuin uskonnoissa. Ateisteilla ei ole myöskään yhteisiä uskonnollisia rituaaleja eivätkä ateistit ole järjestäytyneet uskonnollisiksi yhdyskunniksi tai yhdistyksiksi Vapaa-ajattelijoita lukuun ottamatta. Yhteisesti valittu papisto puuttuu.

Ateismi on kuitenkin verrattavissa uskontoihin.

Ateisteilla on pyhiä kirjoituksia, joita he kutsuvat tieteellisiksi tai tieteeksi. Ne sisältävät mielikuvituksellisia kertomuksia ja oletuksia universumin ja elämän syntyyn johtaneista seikoista. Evoluutioteorian totena pitäminen perustuu myös uskoon, sillä siinä on täytetty tiedon aukot ihmisen mielikuvituksen tuotteilla ja arvauksilla, jotka on ”vedetty hatusta”.

Ateisteilla ei ole uskonnollisia rituaaleja eivätkä he ole järjestäytyneet virallisesti yhteen (Vapaa-ajattelijat on tässä asiassa poikkeus), mutta he kokoontuvat yhteen keskustelufoorumeille, työpaikoille ja oppilaitoksiin pilkkaamaan uskovaisia niin kuin hyeenat haaskalle. Ateistien huono käytös ja alhainen moraali yhdistävät heitä samalla tavalla kuin uskovien rituaalit yhdistävät uskovaisia toisiinsa.

Ateistien ”pappien” virkaa toimittamassa on suuri määrä tiedemiehiä, joiden maailmankuva on tieteellinen materialismi ja uskonto on ateismi. Näiden ”pyhien pappien” sanaa pidetään ohjeellisina ja suuressa arvossa, niin että ateistien opetus perustuu heidän sanoihinsa. Papisto ei ole kaikissa asioissa yksimielinen, mutta pääasiassa kyllä: luomista ei ole tapahtunut eikä Jumalaa tai jumalia voi olla olemassa – se on mahdotonta.

On olemassa myös sellaisia uskonnottomia ihmisiä, joita ei kiinnosta pätkääkään se, mihin joku uskoo tai ei usko, kunhan jättää muut rauhaan eikä tuputa omaa uskontoaan muille. Sellainen ihminen voi olla ateisti siinä mielessä, että hän ei usko Jumalaan tai jumaliin, mutta jos hän pitää mahdollisena luomisen tai Jumalan tai jumalien olemassa olon, niin häntä ei tulisi pitää ateistina, koska tosi ateistit eivät pidä näitä asioita mahdollisina eivätkä pidä häntä ateistina. Sellainen ihminen on agnostikko.

Kolme suurinta mysteeriä

Tässä ovat kolme maailmanhistorian suurinta mysteeriä, joihin tiedemiehet eivät ole löytäneet vastausta, mutta ovatko Raamatun kirjoitukset totuus kirjaimen tasolla näistä asioista?

1. Mitkä seikat johtivat universumin syntymiseen?

2. Mitkä seikat johtivat elämän syntymiseen maapallolla?

3. Miten on selitettävissä lajien paljous ja elämän monimuotoisuus?

Oletko miettinyt näitä asioita? Tiedätkö vastaukset, jotka ovat varmasti totuudellisia? Vastaukseksi ei kelpaa se, että ”koska Raamattu sanoo” tai ”evoluutioteoria on vahvemmin totuudelliseksi todistettu selitys kuin painovoimateoria”.

Raamattu ei ole kirjaimellisesti totta kaikissa kohdissa ja luomismyytti on yksi sellainen kertomus tai oikeammin monta tarinaa koottuna yhteen kirjaan. Evoluutioteoriaa ei ole voitu todistaa totuudelliseksi selitykseksi. Viivojen vetäminen tiedon aukkojen ylitse (evoluutioteoria) tai mielikuvituksellisten arvausten esittäminen (kosmologia, fysiikka) eivät ole ”tiedettä” tai ”tieteellisesti totuudelliseksi todistettu selitys”.

Raamatun monikerroksellisuus

Tästä on olemassa oma artikkelinsa.

Luominen aiheen hakemistoon

Kategoria(t): Luominen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti