Kuka tai mikä Jeesus on?

Raamatun mukaan Jeesus on varmuudella ihminen. Jumala on herättänyt tämän ihmisen kristuksen Jeesuksen ylös kuolleista ja korottanut sen jälkeen enkeleitä ylemmäksi. Jeesus oli ihmisenä enkeleitä halvempi (arvossa alempi), mutta kuolemansa ja taivaaseen nousemisen jälkeen Jumala on korottanut hänet korkeammalle kaikkea hallitusta, voimaa, valtaa ja herrautta: ylemmäksi kaikkia luotuja. Jeesus ”kulki läpi taivasten” vasta silloin, kun Jumala otti hänet tykönsä taivaaseen. (Fil 2:9-11; Efe 1:17-23; Room 10:9; Hebr 1-2; 4:14)

Jeesus sanoi Matteuksen evankeliumin mukaan: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.” (Matt 28:18) Jos Jeesus olisi Jumala, niin hänellä olisi ollut aina kaikki valta: Jumalan ei olisi tarvinnut antaa hänelle valtaa, eikä korottaa häntä enkeleitä ylemmäksi. Voimme olla siten täysin varmoja siitä, että Raamatun kirjoitusten mukaan Jeesus ei ole se Jumala, joka on herättänyt hänet kuolleista, ja korottanut kaikkien herraksi taivaassa. Jeesus kristus on Paavalin kirjeiden perusteella ”ihminen”, Jumalaa arvossa alempi, mutta enkelien yläpuolelle korotettu. (1Tim 2:3-7; Room 5:12-21; 1Kor 15:1-28)

Ihminen on arvossa alempi kuin kirkkauden henkiolennot, Jumalan enkelit. Jeesus saattoi olla vain ihmisenä ”halvempi kuin enkelit”. Jumala korotti tämän ihmisen kristuksen Jeesuksen enkeleiden yläpuolelle ja on antava tämän ihmisen valtaan ”tulevan maailman”. (Hebr 1-2) Ihmistä kutsutaan Raamatussa ”jumalaksi”, kun hän on Jumalan kansan päämies ja tuomari, niin kuin Kristus on, tai Jumalan lähettämä sanansaattaja (puhemies, edustaja). (2Moos 4:16; 7:1; 21:6; 22:9; 1Sam 2:25; Psa 82:1, 6)

Myös Israelille luvattua iankaikkista kuningasta kutsutaan ”jumalaksi”, vaikka hän on ihminen. (Psa 45) Ihminen kristus Jeesus on korotettu taivaissa kaikkien luotujen herraksi ja kuninkaaksi. Taivaasta tulee alas ihminen kristus Jeesus, jonka ruumiissa Jumala asuu täydellisesti. (1Kor 15:47; Kol 1:19; 2:9) Isä Jumala asuu henkenä Jeesuksen ruumiissa: mielessä ja ajatuksissa, niin kuin hän asuu kaikkien lastensa ”sydämissä”. (Room 8:9ss.; 1Joh 4:15; Matt 3:16-17; Apt 10:38)

Onko Jeesus jotakin muuta kuin ihminen? Onko hän yhtä aikaa Jumala ja ihminen niin kuin kolminaisuusopissa sanotaan? Ihminen ja Jumala ovat kaksi eri olevaista. He ovat kaksi eri persoonaa: eivät yksi ja sama persoona, eivätkä yksi ja sama olevainen. Ihminen ei ole Jumala. Jumala ei ole ihminen. Jeesus ja Jumala ovat siten kaksi eri persoonaa, ja kaksi eri olevaista, joilla molemmilla on oma tietoisuus: tahto, ajatukset, tunteet, mieli, muistot,… kaikki se, mikä tekee olevaisesta ”yksilön”.

Ihmisenä Jeesus on Jumala luoma olento. Jeesuksella on alku äitinsä kohdussa. Hän syntyi poikalapseksi ja varttui aikuiseksi mieheksi, kärsi ja kuoli, ja Jumala herätti hänet kirjoitusten mukaan kuolleista, minkä jälkeen hän oli edelleen ihminen. Jeesus ei lakkaa koskaan olemasta ihminen. Hän on ihminen vielä nyt, kun on Jumalan tykönä taivaassa. Ja tämä ihminen on tuleva alas taivaasta, niin kuin Paavali kirjoittaa. (1Kor 15:45-47) Jeesus kristus on Raamatun mukaan kaikkien herra, mutta ei tietenkään Jumalaa ylempi. (1Kor 11:3; 15:27-28)

Jumala ei voi lakata olemasta Jumala. Jos Jeesus olisi Jumala, niin hän ei olisi lakannut koskaan olemasta Jumala. Hän olisi ollut Jumala myös silloin, kun oli ihmisenä maan päällä, kärsi ja kuoli ristillä. Niinpä hän ei olisi todellisuudessa ikinä alentanut itseään, eikä tullut alas taivaasta. Hän olisi jäänyt Jumalana taivaaseen ja nähnyt henkensä kautta kaikkialle niin kuin Isästä Jumalasta ja hänen hengestään sanotaan. Jumala ei siis muuttunut ihmiseksi, eikä Jeesus ole Jumala ihmisen ruumiissa. Jeesus on ihminen ihmisen ruumiissa ja Jumala on hänen isänsä: meidän taivaallinen isämme. Jeesus on kokonaan ihminen henkeä, sielua ja ruumista myöten.

Onko Jeesus syntynyt Jumalan Pojaksi taivaassa ensimmäisenä Jumalan teoista: onko hän ensimmäinen Jumalan luoma olento, tämän maailman luoja? Jos on – mitä jotkut Raamatun kohdat näyttävät puoltavan – niin muuttuiko hän ihmiseksi, vai oliko hän kaiken aikaa taivaallinen henkiolento myös silloin, kun oli ihminen maan päällä? Jos ei muuttunut ihmiseksi, niin sitten hän ei ollut ihminen lainkaan. Jos muuttui ihmiseksi, niin sitten hän lakkasi olemasta taivaallinen henkiolento. Jos näin tapahtui, niin onko Jeesus edelleen ihminen, vai onko hän muuttunut takaisin taivaalliseksi henkiolennoksi? Jos on muuttunut, niin hän ei olisi enää ihminen. Raamatun mukaan Jeesus on kuitenkin ihminen vielä taivaassa, joten tämä oletus on virheellinen.

Onko järkevää uskoa, että Jeesus on Jumalan luoma ensimmäinen henkiolento – Jumalan Poika taivaassa – joka lakkasi olemasta sellainen henkiolento? Tämä henkiolento on vallassa, voimassa, viisaudessa ja tiedossa paljon suurempi kuin ihminen kristus Jeesus. Onko tämä taivaallinen Jumalan Poika olemassa yhtä aikaa kuin ihminen Jeesus kristus, olematta kokonaan eri olevainen ja eri persoona kuin ihminen kristus Jeesus? Jos on, niin kyse on samanlaisesta mysteeristä kuin kolminaisuusopissa, jossa Jeesuksen ihmisyys ja jumaluus ovat yhdessä ruumiissa salatulla tavalla, jota ei kukaan ihminen voi ymmärtää, eikä järkevästi selittää, niin että opetus olisi johdonmukaista, loogista. Se on sisäisesti ristiriitaista ja järjetöntä, niin että kumoaa itse itsensä.

Jeesus on joko ihminen tai taivaallinen henkiolento, mutta ei molempia yhtä aikaa. Jos hän olisi ollut olemassa ennen sikiämistään Marian kohdussa, niin hänen olisi täytynyt lakata olemasta taivaallinen henkiolento ja muuttua ihmiseksi. Niinkö uskot? Katosiko se taivaallinen henkiolento lopullisesti, vai muuttuiko Jeesus takaisin samanlaiseksi kuolleista heräämisen ja taivaaseen nousemisen jälkeen? Jos muuttui, niin silloinhan Jeesus ei ole enää ihminen, ja Raamattu olisi tältä osin virheellinen. Vai onko Jeesuksessa nyt kaksi ”luontoa” yhdessä ruumiissa ja persoonassa, niin kuin Kristuksen kaksiluonto-opissa sanotaan?

Ainoa järkevä ja Raamatun kirjoitusten kanssa yhtäpitävä opetus on se, että Jeesus kristus, Nasaretilainen, on ihminen, eikä mitään muuta. Jos uskot tämän, niin pysyt Raamatun kirjoitusten mukaisessa opetuksessa, kun niistä valitaan luotettavimmat ja vanhimmat (Johanneksen evankeliumi ei kuulu niiden joukkoon). Vanhassa testamentissa ei tunneta Jumalaa, joka olisi ihminen samaan aikaan, kun on Jumala, eikä taivaallista henkiolentoa (Jumalan Poikaa), joka olisi ihminen samaan aikaan. On vain ihminen kristus Jeesus ja Jumala on hänen isänsä: kokonaan eri olevainen kuin hän. Sitten on enkeleitä, joiden yläpuolelle Jumala on korottanut ihmisen kristuksen Jeesuksen, kirjoitusten mukaan. Uskotko?

Hakemisto

Kategoria(t): Jumala. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti