Raamatun Jumalan moraalista

Kristityt syyllistyvät kehäpäätelmään, kun sanovat että kaikki mitä Jumala tekee on hyvää ja oikein, koska se sanotaan Raamatussa. Väite perustuu oletukseen, jonka mukaan Raamatun kirjoitukset ovat totuudellisia ja siksi siinä esitettyjen väitteiden täytyy myös olla totta.

Raamattu on vain ihmisten kirjoittama kokoelma kirjoituksia ja niiden kuvaaman Jumalan toimintaa pitää arvioida puolueettomasti.

Millainen on Jumala ja millaisia ovat hänen tekonsa Raamatussa sinun oikeustajusi mukaan?

Jumala tappoi tulvassa ja Sodomassa kaikki naiset, lapset ja vanhukset, Egyptin esikoiset ja monet Israelin viholliset; tappoi myös Israelin kansaa, kun Daavid teki sotaväen katselmuksen ja kun sapatin käskyä tai joitakin muita triviaaleja käskyjä rikottiin, niin käski tappaa siihen syyllisen olipa tämä sitten veli, sukulainen tai ystävä.

Jos olet avoin ja rehellinen, niin joudut tunnustamaan että sinun moraalisi ja tekosi on parempi kuin Raamatun Jumalalla tai muuten olet yhtä paha kuin hän.

Raamatun Jumala tekee myös hyvää, mutta se ei tee yhtään hyväksyttävämmäksi hänen tekojaan ja huonoja käskyjään Mooseksen laissa.

Raamatun Jumala ei ole olemassa tai sitten hänessä on hyvää ja pahaa niin kuin ihmisessä. Raamatun Jumala on ihmisen luoma kuva Jumalasta. Hän ei ole todellinen. Hän käyttäytyy niin kuin ihminen: katuu tekojaan, on mustasukkainen, tekee hyvää ja pahaa. Hän on kuitenkin paljon pahempi kuin humaani ihminen.

Sen sijaan, että arvioitsemme Jumalan moraalia – jos sellainen on olemassa – niin meidän tulee arvioida Raamatun kirjoittajien ja kirjoituksissa mainittujen todellisten henkilöiden moraalia. Raamattu on kokonaan ihmisten kirjoittama sekoitus ikivanhoja taruja, myyttejä, legendoja ja todellista historiaa, jonka kerronnassa on asiavirheitä, liioittelua ja suoranaista valehtelua. Niinpä arvion kohteena ovat vain kirjoittajien ja todellisten henkilöiden arvot ja teot, ei fiktiivisten henkilöiden.

Raamatun kirjoittajien moraali on pääasiassa huonompi kuin useimpien ihmisten moraali ja teot. Kunkin kirjoittajan moraalia ja tekoja voidaan arvioida erikseen. Raamatussa mainittujen henkilöiden arvoja ja etiikkaa tulee myös tutkia erikseen olivatpa ne sitten todellisia historian henkilöitä tai fiktiota.

Vaikka pitäisit esimerkiksi Jeesusta ja Paavalia parempana kuin Vanhan testamentin monia kirjoittajia, niin eivätkö hekin ole yhtä pahoja, jos pitävät Tanakin (VT) Jumalaa todellisena ja hyväksyvät hänen tekonsa ja pitävät niitä ja moraalittomia käskyjä hyvinä, oikeamielisinä ja oikeudenmukaisina? Eivätkö he juuri niin tee?

Huomaamme kriittisen Raamatun tutkimuksen perusteella, että monet meistä ovat parempia ihmisiä kuin Jeesus ja hänen apostolinsa. Tämä edellyttää kuitenkin faktojen hyväksymistä. Kristityn täytyy tunnustaa, että tämä on totuus hänen palvomastaan pyhien kirjoitusten Jumalasta ja hänen pojastaan Jeesuksesta sekä uskovien esikuvista, profeetoista ja apostoleista.

Mitä kristinuskosta jää jäljelle rehelliselle ja tavalliset arvot, moraalin ja etiikan omaavalle ihmiselle? Ei paljoakaan. Kannattaako siis olla kristitty ja tunnustaa sitä uskoa?

Raamatun Jumala on mustasukkainen, oikukas, äkkipikainen, suvaitsematon, syrjivä, puolueellinen, ihmisiä vihaava sadistinen murhaaja ja koston jumala. Sen vastakohta, mitä Psalmi 89:15 ja muut vastaavat kohdat sanovat. Ihmisten onneksi sitä jumalaa ei ole olemassa, mutta huono asia on se, että monet ovat pitäneet häntä todellisena ja monet yhä vielä uskovat häneen.

Sen sijaan että syyttäisin olematonta, syytän Raamatun kirjoittajia ja siinä mainittuja todellisia historian henkilöitä kuten Paavalia, joka on saanut monet palvelemaan pahaa epäjumalaa ja levittämään taruja totuutena. Kun siis arvostelen Raamatun Jumalaa, niin arvostelen todellisuudessa Raamatun kirjoittajia ja niitä henkilöitä, jotka ovat antaneet huonot käskyt ja esikuvan perintönä meille.

Raamatun Jumala on puolueellinen. Hän valitsi Israelin kansan ja soti sen rinnalla viholliskansoja vastaan. Tappoi itse Joosuan aikana enemmän sotilaita kuin Israel.

Tappoi toki myös israelilaisia, kun nämä palvelivat epäjumalia ja kun Daavid teki sotaväen katselmuksen saatanan yllyttämänä (Jumalan käskystä) tai kun kansa ei totellut Mooseksen lain triviaaleja käskyjä kuten sapatin käskyä.

Tämä todistaa vain Jumalan vielä pahemmaksi kuin jos olisi pelkkiä Israelin vihollisia tappanut. No, onneksi nämä tarut eivät ole totta. Mutta mitä pitäisi ajatella niistä henkilöistä, jotka pitävät niitä totena ja palvovat tätä mielikuvitusolentoa Jumalana?

Sanovat jopa että VT:n sadistinen heimojumala Jahve on hyvä ja oikeamielinen Jumala? Puolustavat hänen hirveitä tekojaan ja pitävät niitä hyvinä. Mooseksen lain huonoja ja syrjiviä käskyjä tappokäskyineen pitävät hyvinä moraaliltaan.

Mitä mieltä Jeesus, profeetat ja apostolit olivat VT:n Jahvesta ja Mooseksen lain huonoista käskyistä, joista kukaan ei voi elää Hesekielin mukaan? Ne käskyt vaativat nimittäin tappamaan tiettyjen käskyjen rikkojat, joten voidakseen elää niiden ollessa lainvoimaiset, ei saa rikkoa koskaan niitä vastaan.

Tulkintoja on erilaisia, mutta yleisin lienee se, että Jeesus, profeetat ja apostolit pitivät Jahvea hyvänä Jumalana ja kaiken luojana. Mooseksen lakia he pitävät kokonaan Jumalan antamana ja siten hyvinä korkeasti moraalisina ohjeina. Asiaa ei paljon lievitä se että he uskoivat vanhan liiton lain huonojen käskyjen olevan voimassa vain uuden liiton syntyyn asti, minkä jälkeen vain hyvät käskyt ovat voimassa.

Jeesus, profeetat ja apostolit ovat yhtä pahoja kuin Jahve, kun pitävät hänen tekojaan hyväksyttävinä ja Mooseksen lain käskyjä hyvinä tekemättä erotusta huonojen ja hyvien käskyjen välillä. Jeesus esimerkiksi pitää totena luomismyytin ja tulvakertomuksen, ellei sitten käytä epätosina pitämiään taruja opetuksen apuvälineenä ottamatta kantaa niiden totuudellisuuteen. Mooseksen uhrilakeja hän kehotti noudattamaan.

On väitetty että VT:n Jahve on eri kuin Jeesuksen Kristuksen Isä ja Jumala, uuden liiton taivaallinen isä. Isä on hyvä ja kaikkivaltias Korkein, mutta Jahve on paha ja alempi jumaluus tai olematon epäjumala. Vain Isä on todellinen elävä Jumala ja vain häntä tulee palvella, sanoutua irti pahan Jahven palvonnasta.

Tämä on epätoivoinen yritys paeta sitä tosiasiaa että Raamatun Jumala on paha ja hyvä ihminen ei voi puolustaa hänen tekojaan. Jeesus ja apostolit pitivät Jahvea luojana ja hänen sanaansa Jumalan sanana.

Taivaallinen isä ei ole moraaliltaan parempi kuin Jahve. Hän tappaa väärämielisesti Ananiaan ja Safiran. Isä tuomitsee kadotukseen väärin perustein ja on puolueellinen tuomioissaan. Jeesus tappaa tulemuksessaan paljon ihmisiä ja alistaa eloonjääneet valtansa alle kuin hirmuhallitsija ja diktaattori. Tuomitsee ne, jotka eivät pidä totena Raamatun epätosia myyttejä.

Kansoilla on erilaisia myyttejä ja taruja, joissa heidän kansansa omat jumalat seikkailevat ja osallistuvat ihmisten sotiin ja kohtaloihin. Raamatun Jahve ja muut jumalat ovat hyviä esimerkkejä tästä vai mitä? Miksi Raamatun jumala olisi yhtään todellisempi kuin muiden kansojen jumalat, jotka olivat yhtä inhimillisiä kuin Jahve ja toimivat samalla tavalla puolueellisesti oman kansansa sotapäällikkönä?

Jeesus ja Jumala ovat Raamatussa pahoja. Jos hyväksyt heidän tekonsa ja sanansa Jumalan teoiksi ja sanoiksi, niin palvelet ja palvot pahaa jumalaa, olkoonkin niin että hänessä on myös hyvää niinkuin ihmisessä. Profeetat ja apostolit palvelivat Jahvea ja pahaa uuden liiton Jumalaa, joka on tietysti sama kuin vanhan liiton Jumala. Osoitat olevasi yhtä paha kuin he, jos pidät heitä esikuvana ja heidän sanojaan auktoriteettina.

Jos olet avoin ja rehellinen niin tunnustat Raamatun ihmisten kirjoittamaksi. Voit sen jälkeen arvioida kirjoittajien ja roolihahmojen moraalia ja tekoja puolueettomasti. Huomaat että sinä olet parempi ihminen ja moraalisi on korkeampi kuin kristittyjen Jumalalla ja Jeesuksella.

Uskon kuplan ulkopuolella on tilaa ja vapaus, josta saatat vain kateellisena unelmoida sen sisällä. Ajatteluasi, sanojasi ja tekojasi valvoo ja rajoittaa paha mielikuvituksessasi asuva satuolento tai mikä vielä pahempaa: itse saatana! Tule ulos kuplasta vapaiden ja iloisten ihmisten joukkoon, joiden on lupa sanoa totuus, jota et ole itse uskaltanut sanoa: Raamatun Jumala on paha!

Mooseksen laki ei voi olla täydellisen hyvän ja oikeudenmukaisen vanhurskaan Jumalan sanelema. Se ei ole Jumalan sanaa ja Jumalan lakia. Sen täytyy olla ihmisten sanaa ja ihmisten käskyjä, sillä niin syrjivät, epäoikeudenmukaiset, raa’at ja väärämieliset monet sen käskyistä ovat. Monissa tapauksissa on säädetty laissa kuolemanrangaistus ja lähiomaisten piti heittää ensimmäinen kivi: olisitko sinä tehnyt niin

– jos oma poika on juomari ja irstailija
– perheen jäsen on epäjumalanpalvelija, noita tai puhuu vainajahengille
– joku kerää polttopuita sapattina
– isäsi kertoo naineensa äitiäsi kuukautisten aikana
– veljesi, sisaresi, lapsesi, isäsi,äitisi, sukulainen tai ystävä on tehnyt huorin tai on homo

Olisitko tappanut naiset, lapset ja vanhukset, jos armeijan ylipäällikkö käski ja sanoi saaneensa käskyn Jumalalta. Israel tappoi tarinan mukaan kaikki amalekilaiset.

Kaikki nuo käskyt tulivat ihmisten kautta ja olisit ehkä totellut niitä, koska olisit pitänyt niitä varmuudella Jumalan käskyinä, koska kansan päämies, profeetta tai pappi sanoi niin.

Tiesitkö että Jumala ei itse totellut omaa käskyään? Hänen olisi pitänyt tappaa Daavid huorinteon vuoksi, mutta sen sijaan hän antoi anteeksi vastoin lain käskyä, mutta eihän se olisi estänyt sinua tappamasta, koska Jumala käskee tappaa?

Jos olisit pannut nuo tappokäskyt täytäntöön ja heittänyt ensimmäisen kiven, niin olisit paha ihminen. Huomaa, että nuo käskyt on annettu ihmisten kautta: et ole saanut niistä ensimmäistäkään suoraan Jumalalta! Miksi uskot sokeasti Jumalan olevan tuollaisten käskyjen takana, kun sinulle vain sanotaan, että niiden pitää olla Jumalasta, koska ovat Raamatussa? Oletko todella noin sokea ja helposti harhaan johdettavissa?

Käsky tappaa aviopari, joka on nainut kuukautisten aikana, on sairas. Kuka tunnustaisi sen rikoksen ja antaisi kivittää itsensä:

”Oho, tuli tehtyä tällainen rikos, menenpä kertomaan papeille ja tuomareille, jotta päästään akan kanssa hengestämme!”

On tosin uskottavaa, että kukaan ei nainut kuukautisten aikana, koska se on sotkuista touhua ja peseytyminen oli tuolloin vaikeaa: vettä ei ollut paljon käytössä ja se piti usein hakea pitkän matkan päästä sangolla kaivosta.

Toinen sairas käsky on tappaa sapattina puita kerännyt mies. Onko maailmassa tuon jälkeen ollut yhtä ainoaa noin typerää ja sadistista käskyä? No ehkä on, mutta on tuo nyt aivan ihan sieltä kärkipäästä.

Jos kerran kaikki maailman syntisten ja jumalattomien ihmisten käskyt ja lait ovat parempia kuin Mooseksen lain käskyt, niin voiko Mooseksen laki olla täydellisen hyvän Jumalan kirjoittama vai ei?

Kristitty on tukalassa tilanteessa: hänen täytyy joko tunnustaa se, että Mooseksen lain monet käskyt ovat ihmisten sanaa ja ihmisten käskyjä, mutta eivät Jumalan sanaa ja Jumalan käskyjä, tai sitten hänen täytyy pitää noita moraalittomia ja sairaita käskyjä hyvinä ja hyvän Jumalan antamina.

Ja tuossa oli vain kaksi käskyä: yhtä typeriä ja sairaita on kymmeniä ja satoja! Pitää vain lukea Mooseksen lakia, jotta ne tuntee. Kristityt eivät yleensä niitä käskyjä opiskele, vaikka Jahve käski opiskella niitä yötä päivää ja kaiken aikaa.

Mooseksen lain käskyjä on puolustettu siten, että niiden sanotaan olevan parempia ja sivistyneempiä kuin monen ympäröivän kansan lait ja käskyt. Tappokäskyjä puolustetaan siten, että myös nykyään on käytössä kuolemanrangaistus. Tähän me vastaamme näin (väkästen sisällä on väite ja vastauksemme tulee perästä):

<< Israelin kansan lait olivat paljon sen aikaisia muiden kansojen lakeja sivistyneempiä ja parempia. >>

Eikö niiden pitäisi olla täydellisiä ja hyviä, jos ne ovat kerran Jumalan lakia? Et kai sano, että Mooseksen laki ei olekaan Jumalan sanaa ja Jumalan lakia vaan se on ihmisten sanaa ja ihmisten käskyjä?

<< Tänäkin päivänä oikeusistuimet määräävät väärintekijöille rangaistuksia.
Monissa maissa on edelleenkin käytössä myös kuolemanrangaistus. >>

Sano yksikin maallinen laki, jossa käsketään tappaa mies, joka kerää polttopuita sapattina tai aviopari, jotka naivat kuukautisten aikana?

Pidätkö noita Jumalan lain käskyjä parempina kuin nykyisiä lakeja?

<< On aivan turhaa tarkastella sen aikaisia lakeja ja toimintamalleja meidän tämänhetkisen mallin läpi. Sekin on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut hämmästyttävän paljon. >>

No mutta eihän se ole turhaa että vertaillaan täydellisen hyvän Jumalan käskyjä syntisten ja pahojen ihmisten lakeihin?

Juuri näin tulee tehdä, jotta kaltaisesi ihmiset tulisivat ulos kuplasta, joka estää näkemästä mikä on vikana uskonnossasi ja uskossasi, sen oikeusjärjestelmässä ja sinun oikeustajussasi.

Teen sinulle henkilökohtaisen kysymyksen, johon toivon sinulta vastausta itsellesi. Sinun ei tarvitse vastata minulle. Riittää että vastaat itsellesi ja olet avoin ja rehellinen.

Ovatko kaikki Jumalan teot ja käskyt hyviä ja oikeamielisiä Raamatussa?

Älä pelkää vastata rehellisesti. Kukaan ei kuule sinua, kukaan ei lue sinun ajatuksiasi. Vastakkain eivät ole sinä ja Jumala vaan sinä ja Raamatun kirjoittajat ja sen muutama todella elänyt henkilö, jotka ovat sanoneet Jumalan sanaksi ja käskyiksi ihmisten sanoja ja käskyjä.

Jos nyt teit rehellisen testin ja arvioit Mooseksen lain käskyjä oman oikeustajusi mukaan pelkäämättä sitä, että saat rangaistuksen, jos ”tuomitset Jumalan teot, arvot ja moraalin”, niin vastauksesi kertoo, oletko sinä yhtä paha ihminen kuin Raamatun kirjoittajat ja siellä mainitut henkilöt olivatpa nämä sitten todellisia tai fiktiota. Mikä on vastaus?

Mieti vielä sitä, kuka on syypää kaikkeen kärsimykseen ja kuolemaan. Jumala! Hän sääti yhden ihmisen rikkomuksesta rangaistukseksi monet kärsimykset, kiroukset ja kuoleman. Jumala siis kostaa syyttömille ja viattomille toisen tekemät synnit! Edes Jumalan esikoispoika saatana ei ole niin paha kuin Raamatun Jumala. Paholainen ei ole keksinyt näitä rangaistuksia eikä pane niitä täytäntöön. Jumala sen kaiken tekee.

Muista nyt, että Raamatun Jumala on vain fiktio ja todelliset syypäät kirjoitusten henkilöiden ja jumalan pahoihin tekoihin, epäinhimillisiin arvoihin ja huonoon moraaliin ovat Raamatun kirjoittajat ja ne henkilöt, jotka ovat todellisia. Jos nyt kuitenkin olisi niin, että Raamatun Jumala on se yksi ja ainoa todellinen Jumala, niin onko hän palvelemisen ja palvonnan arvoinen? Minä en palvele tai palvo pahaa Herraa, joka on kaiken lisäksi todennäköisesti pelkkä mielikuvitusjumala niiden ihmisten päässä, jotka häneen uskovat. Entä sinä?

Raamatun jumala katuu ja muuttaa mieltään

Raamatun jumala on niin kuin ihminen: hän katuu ja muuttaa mieltään.

1.Mooseksen kirja:
6:6 niin Herra katui tehneensä ihmiset maan päälle, ja hän tuli murheelliseksi sydämessänsä.

2.Mooseksen kirja:
32:14 Niin Herra katui sitä turmiota, jonka hän oli uhannut tuottaa kansallensa.

1.Samuelin kirja:
15:35 Eikä Samuel enää nähnyt Saulia kuolinpäiväänsä asti, ja Samuel suri Saulia. Mutta Herra katui, että oli tehnyt Saulin Israelin kuninkaaksi.

2.Samuelin kirja:
24:16 Mutta kun enkeli ojensi kätensä Jerusalemia kohti tuhotaksensa sen, katui Herra sitä pahaa ja sanoi enkelille, joka kansaa tuhosi: ”Jo riittää; laske kätesi alas.” Ja Herran enkeli oli silloin jebusilaisen Araunan puimatantereen luona.

Jeremia:
26:19 Surmasivatko hänet silloin Hiskia, Juudan kuningas, ja koko Juuda? Eikö hän peljännyt Herraa ja lepyttänyt häntä, niin että Herra katui sitä onnettomuutta, jolla hän oli heitä uhannut? Mutta mekö tuottaisimme suuren onnettomuuden itsellemme?”

Aamos:
7:3 Niin Herra katui sitä. ”Ei se ole tapahtuva”, sanoi Herra.
7:6 Niin Herra katui sitä. ”Ei sekään ole tapahtuva”, sanoi Herra, Herra.

Joona:
3:10 Kun Jumala näki heidän tekonsa, että he kääntyivät pois pahalta tieltänsä, niin Jumala katui sitä pahaa, minkä hän oli sanonut tekevänsä heille, eikä tehnyt sitä.

Raamatun Jumala katuu päätöksiään ja tekojaan ja muuttaa mielensä niin kuin ihminen. Hän ei ole muuttumaton. Raamatun kuvaukset jumalasta ovat ristiriitaisia, koska ne ovat eri ihmisten kirjoittamat. Kirjoittajat ovat ristiriidassa jopa itsensä kanssa, koska samassa kirjassa on toinen toisensa kumoavia argumentteja jopa koskien Jumalaa.

Raamatun Jumala on myös mustasukkainen. Hän ei hyväksy sitä, että ihmiset palvovat muita jumalia kuin häntä. Raamatun käyttämä termi jumalasta on tässä yhteydessä suomeksi ”mustasukkainen” ja englanniksi ”jealous”: קַנָּ֔אkanna” . (2Moos 20:5; 34:14, jne.) Toisaalta tämä mustasukkaisuus koskee vain hänen omaa kansaansa, ei pakanoita. Näille Jumala on antanut kullekin oman jumalansa, jotta nämä palvoisivat niitä. Tässä on syy sille, miksi Jumala ei yritä käännyttää pakanoita vaan tuhoaa heidät ja käskee Israelin tuhota heidät.

5.Mooseksen kirja:
4:19 ja ettet, kun nostat silmäsi taivasta kohti ja katselet aurinkoa ja kuuta ja tähtiä, kaikkea taivaan joukkoa, anna vietellä itseäsi kumartamaan ja palvelemaan niitä, sillä Herra, sinun Jumalasi, on jakanut ne kaikille muille kansoille koko taivaan alla.

Jumala on murhamies ja valehtelija alusta asti

Sananlaskujen kirjassa puhutaan Jumalasta ja hänen pojastaan. Kristityt pitävät tätä todisteena Jeesuksen olemisesta Jumalan tykönä jo ennen kuin tämä maailma luotiin. Sitä se kohta ei suinkaan todista. Se todistaa sitä vastoin Jumalan olevan synnin ja valheen isä, valehtelija ja murhamies alusta lähtien.

Kuka on noussut taivaaseen ja astunut sieltä alas? Kuka on koonnut kouriinsa tuulen? Kuka on sitonut vedet vaipan sisään? Kuka on kohdalleen asettanut maan ääret kaikki? Mikä on hänen nimensä ja mikä hänen poikansa nimi, jos sen tiedät?” (Snl 30:4)

Raamatun mukaan saatana on noussut ylös taivaaseen ja tullut sieltä alas. Saatana on Jumalan poika, hänen luotujensa esikoinen. (Jes 14:1-27; Hes 28:11-19; Ilm 12:4-7; Jda 1:8; 2Piet 2:4; Job 1:6; 2:1; 1Moos 3:1-5, 22 saatana osana jumalien neuvostoa taivaassa)

Raamatun mukaan Jumala on pahempi kuin saatana. Ei saatana keksinyt rangaista ihmisiä kirouksilla ja kärsimyksellä ja kuolemalla. Se on Raamatun mukaan Jumalan säätämä rangaistus. Jos ikuinen piinahelvetti olisi todellinen, niin sekin on Jumalan keksimä ja rakentama paikka kadotukseen joutuville. Jumala on se, joka tuomitsee ja panee tuomion täytäntöön ja valvoo sitä, että jokainen kärsii rangaistuksen loppuun asti ja jos loppua ei ole, niin silloin rangaistus on päättymätön.

Jumala on siis murhamies ja valehtelija alusta asti, Raamatun mukaan.

Hakemisto

Kategoria(t): muuta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti