Raamatun taruja, legendoja ja asiavirheitä

Raamatussa on paljon epätosia taruja, legendoja ja asiavirheitä. Tässä on mainittu muutamia.

  1. Raamatun alussa on kaksi keskenään ristiriitaista luomismyyttiä, jotka ovat vastoin luonnontieteellistä tietoa monin eri tavoin. (1Ms. 1:1-2:3 ja 2:4-25)
  2. Tulvamyytti on lainausta babylonialais-sumerilaisesta kertomuksesta, jota on muokattu ja yhdistettu kaksi eri kertomusta yhdeksi, niin että se sisältää ristiriitoja. (1Ms 6-9)
  3. Kielet eivät syntyneet Baabelin hajaannuksesta: niillä on luonnollinen syntymekanismi ja kehityshistoria. Kielet muuttuvat edelleen ja niin syntyy uusia murteita ja lopulta kieliä. (1Ms 11)
  4. Sodoman, Gomorran, Seboimin ja Adman tuho Jumalan rangaistuksena on melko varmasti fiktiota. (1Ms 19)
  5. Mooseksen tekemät ihmeet Egyptissä ovat fiktiota. Samoin Israelin vaellus yli kaksimiljoonaisena kansana 40 vuotta erämaassa. (2–5Ms)
  6. Jumala ei pysäyttänyt aurinkoa ja kuuta taivaalle vuorokauden ajaksi Joosuan aikana. (Joos 10:12-14)
  7. Jumala ei siirtänyt Aahaan aurinkokellon varjoa 10 astetta Hiskian ja Jesajan aikana: aurinko ei siirtynyt taivaalla 10 astetta taaksepäin. (Jes 38:8)
  8. Joona ei ollut meripedon vatsassa kolmea päivää ja kolmea yötä. (Jna 2)
  9. Daniel ei selviytynyt leijonien luolassa, koska ei tullut koskaan sellaiseen heitetyksi. Danielin ystävät eivät pelastuneet tulisesta pätsistä, koska eivät koskaan olleet sellaiseen matkalla. (Dan 3 ja 6)
  10. Matteuksen evankeliumin toisessa luvussa on epätosia legendoja itämaan tietäjistä ja Herodeksen toimeenpanemasta lasten surmasta. Viittaukset Vanhan testamentin profetioihin ovat tässä luvussa virheellisiä. (Matt 2)
  11. Kyrenius ei ollut Syyrian maaherra Jeesuksen syntymän aikaan. (Luuk 2:2)
  12. Jeesuksen sukuluettelot poikkeavat toisistaan sovittamattomalla tavalla. (Matt 1:1-16; Luuk 3:23-38)

Jos olet rehellinen ja tunnet luonnontieteitä sekä maailman historiaa, ja sinulla on normaali järjenjuoksu, niin et voi pitää näitä myyttejä, legendoja ja asiavirheitä kirjaimellisesti tosina.

1 Luomismyytit

Ensimmäisen luomismyytin mukaan valo tuli maailmaan ensimmäisenä päivänä kolme päivää ennen kuin Jumala loi auringon, kuun ja tähdet. (1Ms 1:3, 13) Myytin kirjoittajat uskoivat, että päivän valo on auringon valosta erillinen entiteetti, mistä syystä jotakin voidaan nähdä, vaikka pilvet peittävät auringon.

Raamatun mukaan maa on litteä kuin pannukakku ja sen yläpuolella on kaareva taivaankansi. (1Ms 1:6-8) Aurinko, kuu ja tähdet ovat valoja taivaankannella, ja ne liikkuvat sitä pitkin. Aurinko ja kuu ovat suuria valoja ja tähdet pieniä. Kirjoittaja ei tiennyt tähtien, auringon ja kuun todellista kokoa. Maa lepää autiuden yllä peruspilareiden varassa. (Job 26:7; 38:6; Psa 104:5; Snl 8:29; Jer 31:37)

Taivas on sininen, kun pilvet eivät peitä sitä. Väri tulee siitä, että kirjoittaja uskoi taivaankannen päällä olevan vedestä koostuvan meren, jonka vedet oli erotettu maan päällä olevista vesistä. (1Ms 1:6-8) Nooan ajan tulvan aikana taivaan akkunat aukesivat ja vettä satoi maan päälle tästä taivaankannen yllä olevasta merestä. (1Ms 6-9)

Jumala teki toisen luomismyytin mukaan ihmisen kahdessa osassa, ensin miehen toisena päivänä ja naisen kuudentena päivänä. Ensimmäisen luomismyytin mukaan ihminen luotiin mieheksi ja naiseksi kuudentena päivänä.

Jumala muotoili maan savesta miehen muotoisen patsaan, puhalsi sen sieraimiin elämän hengen, ja niin syntyi ensimmäinen mies, Aatami. Eevan Jumala teki Aatamin kyljestä otetusta liha- ja luupalasta. Maaeläimet tehtiin oletettavasti samalla tavalla maasta kuin Aatami. (1Ms 2) Vieläkö joku pitää näitä kuvauksia kirjaimellisesti totena?

Käärme seisoi alussa jalkojen varassa pystyssä ja puhui niin kuin ihminen. Jumala rankaisi sitä ja pani sen matelemaan maassa ja antoi sille ruoaksi maan tomua. Totta vai tarua? Onko kuolema seurausta ihmisen syntiinlankeemuksesta vai ei? Olivatko kaikki eläimet alussa kasvissyöjiä niin kuin jotkut kreationistit edelleen uskovat? Miten sinä uskot?

2 Tulvamyytti

Raamatun tulvamyytti on koottu kahdesta eri lähteestä yhdeksi kertomukseksi. Sen varhaisempi muoto on sumerilais-babylonialaisessa Gilgamesh-eepoksessa. Raamatussa on ristiriitainen kuvaus siitä, montako eläintä meni lajeittain arkkiin: kaksi vai seitsemän? (1Ms 6:19-20; 7:2-3, 8-9!)

Olisivatko lajit selviytyneet, jos Nooa olisi uhrannut heti tulvan jälkeen eläimiä Herralle? Entä niiden ravinto? Lihansyöjillä ei olisi ollut ruokaa ja tiukkaa olisi tehnyt kasvissyöjilläkin, jos maakasvit olisivat olleet vuoden päivät vesimassojen alla niin kuin kertomuksessa sanotaan. On selvää, että kyse on epätodesta myytistä. Kreationistit pitävät sitä kirjaimellisesti totena ja uskovat mannerten jakautuneen vasta tulvan jälkeen hyvin nopeassa ajassa geologisesti ajateltuna. Tämä kaikki on luonnontieteiden mukaan mahdotonta.

3 Kielten synty ja kehitys

Vaaditaan todella lujaa uskoa ja/tai tietämättömyyttä, jos uskotaan Jumalan sekoittaneen ihmisten kielet Baabelissa sen sijaan, että ne ovat syntyneet ja kehittyneet luonnollisella tavalla. (1Ms 11)

4 Lakeuden kaupunkien tuho

Ei ole uskottavaa, että jokin luonnollinen katastrofi kuten maanjäristys olisi vaikuttanut lakeuden kaupunkien tuhon. Meteoreista ei voinut olla kysymys, sillä ne olisivat aiheuttaneet suurempaa tuhoa laajemmalle alueelle ja sen mittakaavan luonnonkatastrofeista olisi todennäköisesti kertomuksia muidenkin kansojen historiassa.

5 Exodus

Israelin pako Egyptistä ja erämaavaellus 40 vuoden ajan on enimmäkseen fiktiota. On totta, että israelilaisia oli siirtotyöläisinä ja jopa orjina jo 1300-luvulla eaa., mutta määrät, jotka Raamatussa mainitaan, eivät voi pitää paikkaansa. Jos erämaassa olisi vaeltanut yli kaksimiljoonainen kansa karjaeläimineen ja tavaroineen, niin siitä olisi jäänyt arkeologisia jälkiä, mutta ne puuttuvat kokonaan. Mitä ihmeisiin tulee, niin ne ovat jo maalaisjärjellä ajateltuna silkkaa fiktiota. Eikä niitä mainita tietenkään muualla kuin Raamatussa!

6 Pysäyttikö Jumala auringon ja kuun?

Jumala pysäytti Joosuan kirjassa auringon ja kuun taivaalle vuorokauden ajaksi, jotta Israel näki taistella vihollisia vastaan. Tämä on luonnontieteellinen mahdottomuus. Elämä maapallolla olisi kutakuinkin kadonnut, jos maapallon pyörimisliike olisi pysähtynyt. Miten muuten aurinko ja kuu olisivat voineet pysyä paikallaan päiväkauden? (Joos 10:12-14)

7 Jumala ei siirtänyt aurinkoa taaksepäin

Jumala ei siirtänyt aurinkoa taaksepäin, niin että aurinkokellon varjo liikkui kymmenen astetta taaksepäin kuningas Hiskian ja profeetta Jesajan aikana. (Jes 38:8) Se on luonnontieteellinen mahdottomuus. Kaikki elämä olisi tuhoutunut sen ihmeen voimasta, joka kääntäisi yhtä äkkiä maapallon pyörimisliikkeen päinvastaiseksi.

8 Joona meripedon vatsassa

Uskoisivatko kristityt sen, jos Raamatussa lukisi, että meripeto oli Joonan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä? Luultavasti uskoisivat, koska se olisi Raamatussa, ja se on kokonaan virheetöntä Jumalan sanaa, totta jokainen sana. Todellisuudessa Joonan seikkailu meripedon vatsassa on hurskas satu, jota kristityt pitävät totena. (Joona 2)

9 Danielin legendat

Danielin kirjan kertomukset ovat epätosia legendoja. Danielin ystävät eivät selvinneet tulisesta pätsistä eikä Danielia heitetty leijonien luolaan, josta hän olisi selviytynyt elossa enkelin suojeluksen turvin. Siivillä varustetut enkelit ovat ylipäätään lapsellista satua, sillä mihin enkelit siipiä tarvitsisivat, jos olisivat yliluonnollisia henkiolentoja? Lentämiseenkö? LOL

10 Matteuksen evankeliumin toisen luvun legendat

Kertomus itämaan tietäjistä on epätosi legenda. Miten tähti voisi opastaa kulkijoita herättämättä muiden ihmisten huomiota ja mikä se sellainen tähti olisi voinut olla? Mikään tähtitaivaan todellinen tähti ei voi tulla kysymykseen ja jos kyse oli enkelistä, niin miksi sitä ei sanota suoraan? Ja miksi muut eivät seuranneet tähteä paitsi mainitut ”viisaat miehet”?

Matteuksen ensimmäisen ja toisen luvun viittaukset Vanhan testamentin profetioihin ovat virheelliset. Jesaja 7:14-16 kertoo sen ajan tapahtumista: profetian piti täyttyä kuningas Aahaan vielä eläessä ja poikalapsi viittaa hänen poikaansa Hiskiaan. Profetian raskaana oleva vaimo ei ollut neitsyt vaan nuori nainen, joka oli Aahaan vaimo. Vanhan testamentin profetiat eivät ennustaneet sitä, että Jeesus tulisi Egyptistä ja Beetlehemin seudun naiset itkisivät surmattuja lapsiaan. Viittaukset ovat tekaistut.

11 Kyrenius Syyrian maaherrana

Publius Sulpicius Quirinius (Luukkaan evankeliumin Kyrenius) ei ollut Syyrian maaherrana Jeesuksen oletetun syntymän aikana. (noin 3 eaa.)

12 Jeesuksen sukuluettelot

Jeesuksen sukuluettelot poikkeavat toisistaan sovittamattomalla tavalla. (Matt 1:1-16; Luuk 3:23-38) Vaikka Matteus kertoisi Joosefin ja Luukas Marian sukuluettelot, niin silti on selittämättömiä virheitä. Suurin niistä on se, että kun Luukas mainitsee 19 nimeä Serubbaabelin ja Jeesuksen isän Joosefin välillä, niin Matteus mainitsee vain 10. Matteukselta puuttuu siis nimiä sukuluettelosta ja jo kuninkaiden luettelosta puuttuu heitä kolme pahamaineisinta.

Hakemisto

Kategoria(t): Raamattu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti