Unitarismi Suomessa

Unitarismilla tarkoitetaan näkemystä, jonka mukaan Jeesus kristus on pelkkä ihminen eikä mitään muuta. Hän ei ole isän vertainen kaikkivaltias Jumala (katolisuus ja usko kolmiyhteiseen jumalaan sen eri muodoissa), ei isää alempi luoja-jumala eli demiurgi (areiolaisuus), eikä ylienkeli Miikael (Jehovan todistajat).

Jeesus kristus on vanhurskas ihminen, jonka Jumala herätti ylös kuolleista ja korotti kaikkien luotujen herraksi sen jälkeen. Tähän evankeliumin perussanomaan uskovat ainoastaan unitaarit, mutta myös eri tavalla uskovien joukossa on mahdollisesti niitä, jotka pelastuvat evankeliumin uskomisen kautta: he eivät ole ajatelleet tarkasti tätä asiaa eivätkä ole ottaneet voimakkaasti puolta virheellisen opin puolesta, jonka kannattajien joukossa he kristittyinä Jumalan lapsina ovat eläneet.

Näitä Jumalan kansaan kuuluvia valittuja ja pyhiä kutsutaan nyt viimeisenä aikana ulos suuresta Babylonista ja portosta, joka perustuu katolisten isien kehittämiin harhaoppeihin koskien jumaluutta ja ikuista piinahelvettiä. (Ilm 18)

Jos rakastat totuutta yli kaiken, niin otat selvää siitä, mitä Raamatussa on näistä asioista kirjoitettu ja mitä mieltä Jumala on. Voit sen jälkeen muodostaa kaikessa rauhassa oman kantasi näihin asioihin ja uskoa järkevällä tavalla Jumalaan ja hänen poikaansa Jeesukseen kristukseen, Nasaretilaiseen. Sinun ei tarvitse pitää sokeasti totena katolisia taruja ja harhaoppeja ”helvetin” pelosta tai yhteisöstä, suvusta ja perheestä erottamisen pelosta tai taloudellisen turvan menettämisen pelosta (leipäpapit ja uskonnollisten yhteisöjen palkatut työtekijät).

Jos et ymmärrä asioita riittävän hyvin, niin älä ota kantaa minkään tulkinnan puolesta ja jotakin toista tulkintaa vastaan. Voit pelastua siitä huolimatta, että et ymmärrä kaikkia asioita Raamatusta, kunhan olet vain vilpitön Jumalan lapsi ja Jeesus kristus tunnustaa sinut omakseen isän Jumalan ja pyhien enkelien edessä tulemuksessaan. Sinulle riittää se, että pidät totena evankeliumin perussanoman: ihminen kristus Jeesus kuoli ristillä ja Jumala herätti hänet ylös kuolleista kolmantena päivänä kirjoitusten mukaan. Tämän historiallisen totuuden voi tunnustaa todeksi, vaikka ei ymmärtäisi kaikkia Raamatun kohtia.

Jos kuitenkin kiellät sen, että Jeesus kristus on ihminen, niin silloin sinulla ei ole sovitusta syntiesi edestä, koska kiellät Jumalan valitseman uhrin syntien sovitukseksi ja sielujemme lunastukseksi: kiellät evankeliumin sanoman. Et voi siinä tapauksessa pelastua ainakaan evankeliumin uskomisen kautta, mutta jos Jumala pelastaa sinut jostakin muusta syystä, niin se on hänen etuoikeutensa ja asiansa: me emme voi syyttää Jumalaa siitä, kenet hän pelastaa ja kenet hän tuomitsee iankaikkiseen tuhoon: kuolemaan, josta ei nousta enää ylös iankaikkiseen elämään. Siihen ”toiseen kuolemaan” tuomitaan kaikki ne, jotka eivät ole Karitsan elämän kirjassa ja joita Jumala ei pelasta. (Ilm 20:10-15)

Unitarismi on Suomessa hyvin harvinaista. Sitä ei tunneta kovin hyvin. Suomessa on parikymmentä henkilöä, jotka kannattavat oppia nimeltä unitaariuniversalismi. He ovat moraalisen opetuksen kannalta liberaaleja ja uskovat, että lopulta kaikki ihmiset pelastuvat. Tämän blogin kirjoittajat ja tekijät eivät pidä universalismia totuudenmukaisena oppina. Me emme hyväksy liberalismia vaan tuomitsemme synnissä elämisen ja uskomme tiettyjen syntilistoissa mainittujen ihmisten joutuvan lopulta kadotukseen. (Gal 5:19-21; 1Kor 6:9-11) Me emme ole kuitenkaan muiden ihmisten tuomareita ja jätämme tuomion lausumisen meidän herrallemme Jeesukselle, joka tuomitsee luotuja isän tahdon mukaan ehdottoman oikein. (Joh 5:17-30; Apt 17:31)

Me olemme ainoa tuntemamme ja tietämämme taho Suomessa, joka edustaa raamatullista unitarismia. Ulkomailla kanssamme opillisesti lähellä olevia yhteisöjä tai henkilöitä ovat Sean Finnegan, Sir Anthony Buzzard, Paul Sumner ja heidän taustayhteisönsä, jos niitä on olemassa vielä tänä päivänä. Maailmassa on kaiken kaikkiaan hyvin vähän unitaristeja ja olisimme positiivisesti yllättyneitä, mikäli heitä olisi enemmän kuin 144 000 Kristuksen tulemuksessa. Emme silti väitä sitä, että luku 144 000 on matemaattisen tarkka luku esikoisjoukon määrästä. (Ilm 14) Pidämme sitä pikemmin kielikuvana valittujen ja pyhien täydellisyydestä, mikä täydellisyys on Kristuksen ruumiin ja veren uhrin ansiota niiden kohdalla, jotka uskovat evankeliumin sanan. (Hebr 10:17)

Voit antaa palautetta tämän sivuston artikkeleista toistaiseksi vain sille varatulla sivulla, et muuten. Linkki palautteisiin on tässä: Palaute.

Hakemistoon

 

 

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Seurakunta Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.